Okt 292020
 
Milí pacienti,
prinášame Vám aktuálne informácie k prvému celoplošnému testovaniu, ktoré prebehne už tento víkend 30.10.-1.11.2020:
Dnešným (28.10.2020) Uznesením č. 693/2020 Vláda SR upravila pravidlá testovania a následného obmedzenia slobody pohybu a pobytu (zákazu vychádzania): testovanie je dobrovoľné, môžu sa ho zúčastniť všetci nad 10 rokov bez ohľadu na miesto bydliska. Kto sa testovania nezúčastní, bude mať v termíne 2. až 8. novembra 2020 (pondelok-nedeľa) v čase od 5:00 do 1:00 hod. nasledujúceho dňa zákaz vychádzania, cesta do zamestnania nebude umožnená. Výnimky zo zákazu vychádzania platia na: cesta na nákup, do zdravot.zariadenia, na testovanie a ďalšie TU.

Zákaz vychádzania s výnimkami uvedenými vyššie pre Vás neplatí (t.j. aj bez negatívneho výsledku testu môžete vychádzať), ak:

·         máte menej ako 10 rokov,

·         sa viete preukázať negatívnym RT-PCR testom vykonaným od 29. októbra 2020,

·         Váš zdravotný stav alebo kontraindikácie neumožňujú vykonať test na ochorenie COVID-19 (ide o mechanickú prekážku v testovaní),

·         máte diagnostikovaný ťažký, vrodený alebo získaný imunodeficit,

·         ste onkologický pacient po chemoterapii alebo transplantácii v leukopénii, alebo ste v onkologickej liečbe alebo inej liečbe ovplyvňujúcej imunitný systém (napr. biologickej liečbe) – podľa usmernení odborníkov na hematológiu MZ SR vysoko rizikoví pacienti sú pacienti v aktívnej liečbe v akomkoľvek štádiu, leukopenickí pacienti, pacienti 3 mesiace po ukončení liečby, pacienti 6 mesiacov po TKB, pacienti na imunosupresívnej liečbe a pacienti s GvHD, tiež onko-hematologickí pacienti so závažnými komorbiditami (pľúcne choroby, obličkové zlyhania, diabetes a iné systémové ochorenia),

·         v čase celoplošného testovania ste v karanténe, ktorú Vám nariadil RÚVZ alebo Váš lekár

 Zároveň musíte vedieť v prípade dotazovania príslušnými zložkami preukázať vyššie uvedené skutočnosti, pre ktoré máte udelenú výnimku a nebude od Vás vyžadovaný certifikát o negatívnom výsledku testu na COVID-19 (nie je potrebné pýtať si od lekára špeciálne potvrdenie, nikto z lekárov ho nevystaví).

Všetci pacienti, ktorí majú výnimku zo zákazu vychádzania, môžu, ale VYSOKO sa im NEODPORÚČA chodiť do zamestnania. Je na zváženie, či nie je vhodnejšie a menej rizikové zachovať domácu izoláciu a prípadne sa dohodnúť so zamestnávateľom na dovolenke, práci z domu, náhradnom voľne a pod.

Kto má obavu z nákazy počas testovania, a preto sa ho nechce zúčastniť, môže tieto svoje obavy prekonzultovať s MUDr. Simonou Pavúkovou z OZ Lymfoma (tel. na vyžiadanie), no záver debát s našimi hematológmi a ďalšími odborníkmi je, že testovanie odporúčajú (samozrejme nie vysoko rizikovým skupinám pacientov) a pri dodržaní všetkých odporúčaných protiepidemických opatrení považujú riziko prenosu nákazy počas testovania naozaj za minimálne.

 Ostaňme zdraví – správajme sa zodpovedne a držme si navzájom palce!

 Leave a Reply

(required)

(required)

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Musíte používať tieto HTML tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

© 2014 EBMT .SK